Siirry sisältöön

Maanantaina vietettiin ensimmäistä Piirakkapäivää

 ”Piirakat ansaitsevat oman juhlapäivänsä, sillä ne kuuluvat suomalaiseen ruokakulttuuriin, jossa niillä on pitkä historia”, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen yhdistyksen lanseeraaman juhlapäivän taustasta.

Pielispakari on yksi maamme suurimpia piirakanvalmistajia. Toimitusjohtaja Erkki Timosen mielestä karjalanpiirakka, ja piirakka yleensäkin, on suomalaisen välipalakulttuurin pohja ja perusta.

Nurmes on siitä erityinen kaupunki, että paikkakunnalla on paljon osaamista karjalanpiirakan suhteen.

– Pitää sen verran räväyttää, että julistan Nurmeksen Suomen piirakkapääkaupungiksi. Yhdessä kaupungissa on näin paljon perinteen vaalimista, Timonen toteaa.

– Jos piirakkapääkaupunki tarvitsee pormestarin, minä kyllä voin kantaa tämän vastuun kymmenien vuosien kokemuksella, Timonen sanoo pilke silmäkulmassaan.

Timonen perustelee väitettään niin Porokylän Leipomon piirakkaosaamisella kuin käsintehdyistä karjalanpiirakoistaan tunnetulla Ritva Ryttyläiselläkin.  

Karjalanpiirakka levinnyt koko Suomen suosikkivälipalaksi, mikä on Erkki Timosen mukaan ollut mahdollista kauppojen paistopisteiden ansiosta. Samalla esimerkiksi Pielispakari on kehittänyt karjalanpiirakoista uusia, erilaisiin ruokavalioihin soveltuvia tuotteita, kuten vegaanisen piirakan.

Piirakkapäivästä iloitsi myös Pielispakarin toimitusketjun johtaja Tomi Karjalainen. Piirakat ansaitsevat oman juhlapäivänsä. Monipuolisesta valikoimastamme jokainen löytää varmasti omaan makuun maistuvan karjalanpiirakan.

Lähde: Ylä-Karjala ja Leipätiedotus