Karjalaisessa ruokapöydässä lähtee nälkä vegaaniltakin

Niiden, jotka epäilevät, etteikö karjalaisesta pitopöydästä löytyisi suuhunpantavaa kasvissyöjille, kannattaa perehtyä karjalaiseen ruokakulttuuriin hieman syvemmin. Vaikka monien rakastama karjalanpaisti kuuluu toki maakuntamme tunnetuimpiin herkkuihin, on lihaa sisältävien tarjottavien määrä suhteessa muihin perinneruokiin varsin pieni.

Liha ei missään nimessä ole karjalaisen keittiön käytetyin raaka-aine. Pääroolissa karjalaisessa ruokapöydässä ovat nimittäin aina olleet luonnon rikkaudet ja sadon antimet, joita on hyödynnetty monipuolisesti. Marjat, sienet, kasvikset, viljat ja kalat ovat ruokaympyrän perusta, jota on täydennetty munilla, lihalla ja maidolla tilanteen, tarpeen ja saatavuuden mukaan. Myös idänkirkon paastoperinne on tuonut oman ripauksensa karjalaiseen ruokakulttuuriin. Paastoaikaan kiellettyjä ruokia olivat lihan lisäksi myös kananmuna ja maitotuotteet, joten perinneruokien joukosta löytyy myös vegaaniruokia. Olisitkos tätä arvannut?

Koska karjalaiset emännät ovat olleet oikeita mestareita valmistamaan ruokia mitä vaatimattomimmistakin aineksista, on leipäkulttuuri maakunnassamme tätä nykyä mitä rikkain. Rieskat, piiraat ja pyöröt erilaisine täytteineen ja muunnelmineen ovat luovien emäntien taidonnäytteitä parhaimmillaan! 

Nämä herkut täyttävät kasvisyöjien vatsat vaikka sellaisinaan: tuore sultsina, vatruska tai karjalanpiirakka ei kaipaa kaverikseen kuin sipaisun levitettä – jos sitäkään! Suuremman nälän hetkellä kannattaa perinneherkun kaveriksi kokeilla erilaisia päällisiä, kuten hernehummusta, tofua, juustoa tai vihanneksia!

Leipämme ja sämpylämme eivät sisällä eläinperäisiä tuotteita, joten ne sopivat myös vegaaneille. Esimerkiksi täytetty leipä on mainio aamu- tai välipala. Oletko kokeillut jo avokadoleipää? Ole täytteiden kanssa luova – niin kuin karjalaiseen ruoanlaittoon kuuluu!

Karjalainen vieraanvaraisuus, emäntien innovatiivisuus, rikas leipäkulttuuri ja kauden kasvikset ovat toimineet inspiraattorina myös tälle Hanna Suhosen kasvisvoileipäkakulle. Kutsu naapurit kylään kuin karjalainen konsanaan tai pyöräytä leipäkakku jääkaappiin vaikka arkena. Ota viipale välipalaksi tai isompi lounaaksi – toimii!